Ryba po grecku
Uwielbiam rybę po grecku mojej mamy, ale muszę przyznać, że mama mojego Karola robi ją jeszcze lepszą. Jednak ja dzisiaj postanowiłam przedstawić Wam wersję dla osób które w kuchni nie odnajdują się tak dobrze jak nasze mamy i przygotowanie ryby po grecku wydaje się jakby było czymś niemożliwym do zrealizowania. Od razu Wam powiem, że to jest to jeden z łatwiejszych i bardzo mało pracochłonny przepis również jest to fajny pełnowartościowy posiłek który możecie sobie zrobić nie tylko w święta.
Dlatego zapraszam Was do przepisu na łatwą i zdrową rybę po grecku!
Składniki na 4 porcje:
-400g białej ryby może być mrożona (u mnie dorsza)
-3 marchewki
-1 seler naciowy
-1 por tylko biała końcówka
-1 cebula
-pół słoiczka koncentratu pomidorowego
-1 łyżka oliwy z oliwek
-1 łyżeczka masła
-sól i pieprz
Marchew i seler obrać i starkować na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie i gotować.
Cebulę i białą część pora drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Jak będą już zarumienione dodać do marchewki i selera i razem gotować ok. 1,5h – pilnując aby woda całkowicie nie wyparowała. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Pod koniec gotowania dodać do warzyw pół słoiczka koncentratu pomidorowego i podgotować jeszcze 15 minut. Jeśli będzie za dużo wody to należy ją odlać i spróbować przed nałożeniem na rybę czy nie wymaga doprawienia.
Jeśli ryba jest mrożona to rozmrozić całkowicie, jeśli świeża to umyć.
Pokroić rybę na mniejsze kawałki i posolić i popieprzyć z obu stron.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i na nim ułożyć kawałki ryby. Skropić oliwą z oliwek i piec 12 minut w 175ºC.
Po upieczeniu rybę przełożyć do miski lub naczynia w którym podasz rybę i przykryć ją warzywami.
Rybę schłodzić najlepiej przez noc w lodówce przed podaniem.
Smacznego!
Obserwuj mnie na instagramie !
Moje diety możesz kupić w sklepie.
Nowy komentarz