Ryba po grecku

Uwielbiam rybę po grecku mojej mamy, ale muszę przyznać, że mama mojego Karola robi ją jeszcze lepszą. Jednak ja dzisiaj postanowiłam przedstawić Wam wersję dla osób które w kuchni nie odnajdują się tak dobrze jak nasze mamy i przygotowanie ryby po grecku wydaje się jakby było czymś niemożliwym do zrealizowania. Od razu Wam powiem, że to jest to jeden z łatwiejszych i bardzo mało pracochłonny przepis również jest to fajny pełnowartościowy posiłek który możecie sobie zrobić nie tylko w święta.

Dlatego zapraszam Was do przepisu na łatwą i zdrową rybę po grecku!

Składniki na 4 porcje:

-400g białej ryby może być mrożona (u mnie dorsza)

-3 marchewki

-1 seler naciowy

-1 por tylko biała końcówka

-1 cebula

-pół słoiczka koncentratu pomidorowego

-1 łyżka oliwy z oliwek

-1 łyżeczka masła

-sól i pieprz

Marchew i seler obrać i starkować na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie i gotować.

Cebulę i białą część pora drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Jak będą już zarumienione dodać do marchewki i selera i razem gotować ok. 1,5h – pilnując aby woda całkowicie nie wyparowała. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Pod koniec gotowania dodać do warzyw pół słoiczka koncentratu pomidorowego i podgotować jeszcze 15 minut. Jeśli będzie za dużo wody to należy ją odlać i spróbować przed nałożeniem na rybę czy nie wymaga doprawienia.

Jeśli ryba jest mrożona to rozmrozić całkowicie, jeśli świeża to umyć.

Pokroić rybę na mniejsze kawałki i posolić i popieprzyć z obu stron.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i na nim ułożyć kawałki ryby. Skropić oliwą z oliwek i piec 12 minut w 175ºC.

Po upieczeniu rybę przełożyć do miski lub naczynia w którym podasz rybę i przykryć ją warzywami.

Rybę schłodzić najlepiej przez noc w lodówce przed podaniem.

Smacznego!

Obserwuj mnie na instagramie !

Moje diety możesz kupić w sklepie.

Przepisy

Nowy komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni
Makaron ryżowy z warzywami
Następny
Catering dietetyczny – NTFY