Curry w 2 wersjach z mięsem i bez

Dobra to jak to zrobić, żeby ugotować dwa obiady za jednym razem? Ja mięsa nie jem, ale to nie jest też tak, że nie zjem zupy na wywarze mięsnym, nie zjem kisielu czy nie wypiję kolagenu te produkty towarzyszą mi na codzień a są bazowane na produktach zwierzęcych, taki mój wybór.
Jednak jeśli chodzi o posiłki to u nas w domu jest jedna osoba która nie naje się kiedy obiad jest bezmięsny i jestem ja, wiem że Wy też macie takie sytuacje i dlatego zdradzę Wam mój sposób na szybkie obiady.
Ja bardzo lubię takie dania gdzie podsmaża się warzywa, dodaje przyprawy i czymś zalewa: passata pomidorowa, mleczko kokosowe, bulion itp. i w takich przypadkach podzielenie obiadu na ten z mięsem i bez jest bardzo łatwe.
Składniki na 2 obiady po 2 porcje:
-1 papryka
-1 duża cukinia
-1 cebula
-puszka mleczka kokosowego
-1 łyżeczka pasty curry
-pierś z kurczaka
-opakowanie tofu wędzonego
-1 łyżka oleju rzepakowego

Cebulę podsmażamy na tłuszczu, jak się zarumieni dodajemy resztę pokrojonych na plasterki warzyw.
Jak warzywa już zmięknął należy dodać pastę curry i wszystko razem wymieszać.
Zalać warzywa mleczkiem kokosowym i chwilę podgotować.
I to właśnie jest moment gdzie połowę porcji przekładamy do drugiego garnka/patelni.
Jak już mamy podzielone warzywa, do jednej dodajemy pokrojonego i doprawionego kurczaka, a do drugiej pokrojone tofu.
Gotujemy obie porcje jeszcze przez kilka minut, porcje z tofu gotujemy krócej, porcję z kurczakiem gotujemy do momentu aż się całkowicie ugotuje.
Podajemy z ugotowanym ryżem. Ja swoje jedzonko zjadłam z brązowym, osoba dostała z białym.
Także czasami niektóre rzeczy mogą wydawać się super skomplikowane a w rzeczywistości są super łatwe.

 

Bez kategorii

Nowy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni
Bowl obiadowy z jajkiem i awokado
Następny
Zdrowe ciasteczka z kawałkami czekolady