Makaron ryżowy z warzywami

Przepis jest ekspresowy, bo liczyłam czas w ile udało mi się go zrobić i wyszło 12 minut 45 sekund. Dlatego nie ma co się zastanawiać tylko działać. U mnie wyjątkowo wersja z mięsem ale mięso można zamienić na tofu, krewetki lub rybę.
To jest szybki przepis na obiad lub kolację, taki makaron ryżowy z warzywami podbije serce każdego, zaufajcie mi wiem co mówię 🙂
Składniki na 2 porcje:
-100g makaronu ryżowego
-200g piersi z kurczaka lub tofu/krewetek/ryby
-1 cebula
-1/4 papryki
-1/3 brokuła
-2 łyżki sosu sojowego
-3 łyżki śmietanki 30% lub mleczka kokosowego
-sól
-pieprz
-łyżka oleju
Olej podgrzać na patelni, cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię, chwilę podsmażyć.
Paprykę pokroić w paseczki i dodać do cebuli i smażyć.
Brokuła umyć, porozdzielać bukiety i pokroić je na mniejsze kawałki i dodać do smażonych warzyw.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu i po ugotowaniu przelać zimną wodą aby się nie lepił.
Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z sosem sojowym, papryką chilli i pieprzem, przełożyć na patelnię. Na patelnie wylać 3-4 łyżki wody i mieszać.
Na sam koniec należy dodać ugotowany makaron i śmietankę. Wszystko ze sobą połączyć i chwilkę podgotować aż śmietana się zredukuje.
%s komentarz
Zrobiłem jak umiałem tyle że z rybą. Nie było takie fotogeniczne ale smaczne.
Nowy komentarz
Wyszukaj
Najnowsze wpisy
Najnowsze komentarze
Kategorie
Newsletter