Makaron ryżowy z warzywami

Przepis jest ekspresowy, bo liczyłam czas w ile udało mi się go zrobić i wyszło 12 minut 45 sekund. Dlatego nie ma co się zastanawiać tylko działać. U mnie wyjątkowo wersja z mięsem ale mięso można zamienić na tofu, krewetki lub rybę.

To jest szybki przepis na obiad lub kolację, taki makaron ryżowy z warzywami podbije serce każdego, zaufajcie mi wiem co mówię 🙂

 

Składniki na 2 porcje:

-100g makaronu ryżowego

-200g piersi z kurczaka lub tofu/krewetek/ryby

-1 cebula

-1/4 papryki

-1/3 brokuła

-2 łyżki sosu sojowego

-3 łyżki śmietanki 30% lub mleczka kokosowego

-sól

-pieprz

-łyżka oleju

 

Olej podgrzać na patelni, cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię, chwilę podsmażyć.

Paprykę pokroić w paseczki i dodać do cebuli i smażyć.

Brokuła umyć, porozdzielać bukiety i pokroić je na mniejsze kawałki i dodać do smażonych warzyw.

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu i po ugotowaniu przelać zimną wodą aby się nie lepił.

Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z sosem sojowym, papryką chilli i pieprzem, przełożyć na patelnię. Na patelnie wylać 3-4 łyżki wody i mieszać.

Na sam koniec należy dodać ugotowany makaron i śmietankę. Wszystko ze sobą połączyć i chwilkę podgotować aż śmietana się zredukuje.

 

 

Przepisy

%s komentarz

  • Max ,

    Zrobiłem jak umiałem tyle że z rybą. Nie było takie fotogeniczne ale smaczne.

  • Nowy komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Poprzedni
    Dieta na studencką kieszeń – jak oszczędzać na jedzeniu ?
    Następny
    Ryba po grecku