Bowl obiadowy z jajkiem i awokado
Składniki na 2 porcje:
-100g ryżu lub ulubionej kaszy
-1 awokado
-2 bataty
-2 jajka
-2 garści jarmużu
-2 łyżki oliwy z oliwek
-1/2 brzoskwinia
-1 łyżka jogurtu typu skyr
-1 łyżka masła orzechowego
- Ryż ugotować wedle instrukcji na opakowaniu.
- Bataty obrać i pokroić w kosteczkę, polać 1 łyżką oliwy z oliwek i posypać przyprawami (sól, papryka wędzona). Piec 20 minut w 190st. C.
- Jarmuż wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek i ręką ugnieść.
- Jajka ugotować na miękko.
- Na talerz wyłożyć ryż, dodać jarmuż, upieczone bataty, obrane jajko i pokrojone awokado.
Sos:
- Brzoskwinię obrać, umieścić w naczyniu gdzie można będzie je zblendować.
- Dodać masło orzechowe i jogurt i zblendować.
- Polać po sałatce.
Nowy komentarz