Cynamonki orkiszowe z jabłkiem
Składniki na 12 sztuk:
-100g mąki pszennej
-200g mąki orkiszowej
-14g suchych drożdży
-140ml mleka (u mnie owsiane)
-30g oleju kokosowego lub masła
-50g erytrolu
-2 żółtka
W misce mieszamy mąkę, drożdże, erytrol i dodajemy rozpuszczony tłuszcz, jajka i lekko ciepłe mleko. Ciasto wyrabiamy albo dłonią albo mikserem.
Wyrobione ciasto wsadzamy do miski, nakrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5h.
Po tym czasie wyciągamy ciasto i wałkujemy na blacie wysypanym mąką.
Wypełnienie:
-1 opakowanie cynamonu
-60g erytrolu
-3 kwaśne jabłka
-20g masła lub oleju kokosowego rozpuszczonego
Rozwałkowane ciasto smarujemy tłuszczem, jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę i w misce mieszamy z cynamonem i erytrolem.
Na natłuszczone ciasto wysypujemy równomiernie jabłka i zawijamy w roladę.
Kroimy na 2cm plasterki i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch smarujemy dodatkowym jajkiem i pieczemy w 180st. C 20-25 minut.
Można polać lukrem
-4 łyżki cukru pudru
-2 łyżeczki wrzątku
Nowy komentarz