Cynamonki orkiszowe z jabłkiem

Składniki na 12 sztuk:

-100g mąki pszennej

-200g mąki orkiszowej

-14g suchych drożdży

-140ml mleka (u mnie owsiane)

-30g oleju kokosowego lub masła

-50g erytrolu

-2 żółtka

W misce mieszamy mąkę, drożdże, erytrol i dodajemy rozpuszczony tłuszcz, jajka i lekko ciepłe mleko. Ciasto wyrabiamy albo dłonią albo mikserem.

Wyrobione ciasto wsadzamy do miski, nakrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5h.

 

Po tym czasie wyciągamy ciasto i wałkujemy na blacie wysypanym mąką.

Wypełnienie:

-1 opakowanie cynamonu

-60g erytrolu

-3 kwaśne jabłka

-20g masła lub oleju kokosowego rozpuszczonego

Rozwałkowane ciasto smarujemy tłuszczem, jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę i w misce mieszamy z cynamonem i erytrolem.

Na natłuszczone ciasto wysypujemy równomiernie jabłka i zawijamy w roladę.

Kroimy na 2cm plasterki i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch smarujemy dodatkowym jajkiem i pieczemy w 180st. C 20-25 minut.

Można polać lukrem

-4 łyżki cukru pudru

-2 łyżeczki wrzątku

Przepisy

Nowy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Poprzedni
Cynamonki orkiszowe z jabłkiem
Następny
Makaron 9kcal w 100g z tofu i wakame