Babeczki z owocami i kruszonką

Cóż wyszły tak dobre i tak puszyste, że postanowiłam wrzucić Wam ten przepis mimo, że nie jest to przepis fit, bez cukru, glutenu itp. Jednak w zdrowym i racjonalnym podejściu do jedzenia chodzi o równowagę, więc jak raz na jakiś czas pozwolicie sobie na taki deser nic Wam się nie stanie. Dlatego korzystajcie, obdarujcie muffinkami rodzinę i cieszcie się takim jedzonkiem.
Składniki na 15 muffinek:
Ciasto:
-340g mąki pszennej
-1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
-180g cukru
-2 jajka
-100g masła (roztopionego)
-250g jogurtu naturalnego 0% (nie skyr tylko bardziej rzadki)
-2 łyżeczki cukru wanilinowego
-250g umytych, obranych, pokrojonych truskawek (można dodać inne owoce sezonowe)
Kruszonka:
50g zimnego masła
80g mąki pszennej
40g cukru
Piekarnik nagrzać do 190st. C.
W jednej misce umieścić składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać.
W drugiej misce umieścić składniki mokre: rozpuszczone masło, jajka, jogurt i wymieszać.
Połączyć obie miski aż masa będzie dość gęsta i wmieszać delikatnie owoce.
Ze składników na kruszonkę zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na chwilę do lodówki.
Masę muffinkową przełożyć do papilotek, wierzch posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 22-25 minut.
Nowy komentarz