Dlaczego pietruszka jest taka wspaniała ?

Niesamowite korzyści zdrowotne pietruszki.

 

Ogólnodostępna jednak nie do końca doceniania. Dzisiaj przedstawię Wam dlaczego warto dodawać pietruszkę do swoich dań i pamiętać o niej cały rok !

 

Najbardziej dominujące medyczne zalety pietruszki obejmują działanie przeciwnowotworowe i regulujące stan cukrzycy oraz reumatoidalny bólu stawów. Ponadto przeciwdziała osteoporozie i działa jako lek o właściwościach uspokajających. Dodatkowo łagodzi problemy żołądkowo-jelitowe, na przykład refluks żołądkowy, problemy żołądkowe, obrzęk i mdłości, jednocześnie wzmacniając niewrażliwą strukturę. Pietruszkę można znaleźć o każdej porze roku. Jest również bardzo pożywną rośliną, bogatą w składniki odżywcze.

Teraz wypunktuje Wam co takiego robi pietruszka:

 

  1. Dostarcza wiele składników odżywczych

Według USDA suplementy zawarte w pietruszce zawierają witaminę C, potas, wapń, magnez, fosfor i sód. Jest to porządne źródło witamin A, K i E, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego, żelaza i cynku. Jej liście zawierają witaminy, skrobię, tłuszcze i białko.

 

2. Walczy z rakiem

Pietruszka zawiera związek znany jako karnozol, który, jak stwierdzono, zapobiega rakowi. Związek dodatkowo został powiązany z leczeniem raka piersi, porów, skóry, okrężnicy i prostaty, a także zawiera flawonoidy, związek, który może hamować zdolność rozmnażania komórek nowotworowych. Innym bogatym składnikiem pietruszki jest luteolina, środek zapobiegający rakowi. Koliduje z większością cech większości komórek nowotworowych, pomagając w ich zniszczeniu. Dodatkowo hamuje metabolizm tych czynników rakotwórczych, które generują aktywne mutageny w chromosomach wątroby. W badaniach laboratoryjnych stwierdzono, że inny związek w pietruszce, zwany apigeniną, zabija ponad 86% większości komórek raka płuc. Należy mieć świadomość, że gotowanie może zniszczyć większość dobroczynnych witamin pietruszki.

 

3. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy

Pietruszka zawiera kilka flawonoidowych środków zapobiegających rakowi, w tym luteolinę, apigeninę, likopen, beta-karoten i alfa-karoten. British Journal of Nutrition przeprowadził badanie, które mówi, że pietruszka chroni ścianki komórek przed ekstremalnymi uszkodzeniami. Te szkody stanowią zagrożenie na przykład przed chorobami układu krążenia i chorobami neurodegeneracyjnymi.

 

4. Oczyszcza nerki

Badania przeprowadzone w 2002 roku ujawniły, że pietruszka jest bogata w komórki i składniki odżywcze, które pomagają oczyścić nerki. Od dawna jest stosowany jako diuretyk, który pomaga w leczeniu kamieni nerkowych, kamicy woreczka żółciowego, zakażeń pęcherza i chorób układu moczowego (ZUM). 

 

5. Zmniejsza zatrzymywanie wody w organizmie

W ostatnim raporcie stwierdzono, że pietruszka ma właściwości moczopędne, które pomagają złagodzić wzdęcie lub problemy z zatrzymywaniem wody. Podobnie, sok z pietruszki jest wspaniałym lekarstwem, ponieważ dostępne bez recepty diuretyki mogą wypłukać potas.

 

6. Pomaga w zdrowym utrzymaniu wagi

Pietruszka to gęste, niskokaloryczne zioło. Badania wykazały wpływ pietruszki na wspomaganie trawienia. Prawidłowe trawienie prowadzi do łatwiejszego utrzymania zdrowej wagi. Poza tym pietruszka wydala nadmiar wody z organizmu i pięlęgnuje przy tym nerki i wątrobę.

 

7. Działa uspokajająco

Pietruszka była zwyczajowo wykorzystywana w regionie śródziemnomorskim na bóle zębów, rany czy szorstką skórę. Jak wskazano w American Journal of Clinical and Experimental Urology, pietruszka ma właściwości uspokajające.

 

8. Utrzymuje zdrową skórę

Pietruszka, bogata w witaminę C i składniki zapobiegające rakowi, ma silne właściwości wspomagania struktury skóry. Zioło zmniejsza obecność niedoskonałości i blizn. Dodatkowo może regulować tworzenie się sebum, dzięki czemu jest bardzo dobrym rozwiązaniem na wypryski.

 

9. Detoksykuje

Prawie żadne zioło nie ma tak oczyszczających właściwości jak pietruszka, która składa się ze składników odżywczych i silnych flawonoidów. Może odtruć organizm z ciężkich metali, podobnie jak z trucizn. 

 

10. Kontroluje cukrzycę

Pietruszka zawiera flawonoid zwany mirycetyną, który może obniżyć poziom glukozy. Badanie dowiodło, że gryzonie z cukrzycą, którym podano pietruszkę, rzeczywiście wykazywały spadek poziomu glukozy w ciągu miesiąca. Kiedyś była stosowana jako lek na cukrzycę w Turcji.

 

11. Poprawia trawienie

Włączenie pietruszki do codziennego jadłospisu przyspiesza trawienie pokarmu, ze względu na zawartość błonnika.

 

12. Zmniejsza objawy reumatoidalnego zapalenia stawów

Pietruszka jest również szczególnie skuteczna w leczeniu reumatoidalnego bólu stawów. Witamina C i beta-karoten znajdujący się w ziołach mają właściwości uspokajające, które pomagają w kontrolowaniu zapalenia stawów i zmniejszaniu bólu więzadeł. 

 

13. Uśmierza wzdęcia

Pietruszka zmniejsza wzdęcia i gazy. Produkty pochodzące z pietruszki podobnie jak oleje z dodatkiem pietruszki wspomagają  tworzenie żółci i soków żołądkowych. Poprawia to wchłanianie i usuwanie gazów.

 

14. Leczy refluksyjną chorobę przełyku (GERD)

Pietruszka była wykorzystywana jako charakterystyczny środek na zgagę, ponieważ uspokaja pracę żołądka..

 

15. Posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze

Pietruszka zawiera składniki o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Działa hamująco na bakterie które mogą powodować choroby skóry, zapalenie tkanki łącznej i skrajne stany, takie jak zapalenie płuc i zapalenie opon mózgowych.

 

16. Leczy anemię

Wysoka zawartość żelaza w pietruszce pomaga w leczeniu niedoborów żelaza. Witamina C w ziołach pomaga w lepszym przyswajaniu żelaza. Osobom, które mają poważne trudności z przyjmowaniem suplementów żelaza, często zaleca się wypicie soku lub herbaty z pietruszką.

 

17. Niweluje nieświeży oddech

Ugryzienie kilku gałązek pietruszki pomaga zwalczyć nieprzyjemny oddech. Smak, zapach i wysoka zawartość chlorofilu pomagają na chwilę odświeżyć oddech. 

 

18. Poprawia wzrok

Pietruszka jest bogata w witaminę A która wzmacnia komórki, takie jak karotenoid, podobnie jak beta-karoten, który zapewnia lepszy stan oczu. Chroni siatkówkę przed uszkodzeniami i nie dopuszcza do zwyrodnienia plamki żółtej. Witaminy w ziołach dodatkowo pomagają zmniejszyć obrzęki oczu i cienie pod oczami.

 

Właściwości jest jeszcze wiele, jednak mam nadzieję, że te wystarczą aby zachęcić Was do częstszego wrzucania do koszyka pęczka pietruszki. Pietruszkę można dodać do każdego dania na słono, można posiekać na ziemniaki, wkroić do sałatki, czy zblendować z owocami w smoothie.

Jeśli chcecie doczytać o innych super właściwościach pietruszki to znajdziecie je na tej stronie: https://www.journalofsports.com/pdf/2019/vol4issue1/PartAA/4-1-308-629.pdf

Artykuły

Nowy komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni
Fit snickers
Następny
Fit bajeczny