Pierogi pełnoziarniste z makiem i serem
Pierogi z makiem i serem twarogowym, pierwszy raz próbowałam takiego połączenia w pełnoziarnistym cieście i wyszło to całkiem fajnie. Mąkę pełnoziarnistą możesz zamienić na pszenną, wtedy ich smak będzie łagodniejszy, ponieważ moje ciasto wyszło takie, że czuć w nim że jest zdrowe.
Produkty pełnoziarniste powinno uwzględniać się w codziennym jadłospisie aby dostarczyć więcej błonnika oraz składników mineralnych. W to ciasto możecie włożyć każdy farsz jaki przyjdzie Wam do głowy, jeśli chcecie aby były na słono nie należy dodawać cukru do ciasta.
Składniki na 25 sztuk:
CIASTO:
-100g mąki pełnoziarnistej
-100g mąki orkiszowej (zamieniłabym na pszenną)
-200ml wrzątku
-szczypta soli
-20g cukru
-15ml oleju
Mąki wymieszać ze sobą, zalać wrzątkiem i wymieszać łyżką. Odstawić na chwilę aż ciasto przestygnie. Dodać resztę składników i zagnieść na ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na 30 minut.
FARSZ:
-200g zmielonego maku (ja kupiłam w lidlu)
-40g miodu
-250g twarogu chudego
Mak zalać małą ilością wrzątku tak aby nabrał kleistej konsystencji, dodać miód i pokruszony ser. Wymieszać.
Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość 2-3mm. Wykrajać z ciasta okręgi i napełniać je farszem i zlepiać.
Gotowe pierogi gotować 4-5 minut we wrzątku. Można ugotowane mrozić, tylko najlepiej ułożyć je na płaskim naczyniu z papierem do pieczenia tak aby się nie dotykały. Jak się zamrożą można przełożyć do reklamówki.
Podawać z jogurtem i miodem lub sosem owocowym.
Smacznego !
Nowy komentarz