Pierogi pełnoziarniste z makiem i serem

Pierogi z makiem i serem twarogowym, pierwszy raz próbowałam takiego połączenia w pełnoziarnistym cieście i wyszło to całkiem fajnie. Mąkę pełnoziarnistą możesz zamienić na pszenną, wtedy ich smak będzie łagodniejszy, ponieważ moje ciasto wyszło takie, że czuć w nim że jest zdrowe.

Produkty pełnoziarniste powinno uwzględniać się w codziennym jadłospisie aby dostarczyć więcej błonnika oraz składników mineralnych. W to ciasto możecie włożyć każdy farsz jaki przyjdzie Wam do głowy, jeśli chcecie aby były na słono nie należy dodawać cukru do ciasta.

Składniki na 25 sztuk:

CIASTO:

-100g mąki pełnoziarnistej

-100g mąki orkiszowej (zamieniłabym na pszenną)

-200ml wrzątku

-szczypta soli

-20g cukru

-15ml oleju

Mąki wymieszać ze sobą, zalać wrzątkiem i wymieszać łyżką. Odstawić na chwilę aż ciasto przestygnie. Dodać resztę składników i zagnieść na ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na 30 minut.

FARSZ:

-200g zmielonego maku (ja kupiłam w lidlu)

-40g miodu

-250g twarogu chudego

Mak zalać małą ilością wrzątku tak aby nabrał kleistej konsystencji, dodać miód i pokruszony ser. Wymieszać.

Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość 2-3mm. Wykrajać z ciasta okręgi i napełniać je farszem i zlepiać.

Gotowe pierogi gotować 4-5 minut we wrzątku. Można ugotowane mrozić, tylko najlepiej ułożyć je na płaskim naczyniu z papierem do pieczenia tak aby się nie dotykały. Jak się zamrożą można przełożyć do reklamówki.

Podawać z jogurtem i miodem lub sosem owocowym.

Smacznego !

 

Przepisy

Nowy komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poprzedni
Brownie piernikowe
Następny
Dlaczego nie mogę zajść w ciążę ?