Sernik jogurtowy bez pieczenia
Szybka alternatywa dla klasycznych ciężkich serników, dodatkowo w środku czeka niespodzianka w formie piernikowych kuleczek owsianych. Bardzo szybki i prosty przepis bazujący na podstawowych składnikach. Ciasto idealnie nada się na święta jako lekki deser po kolacji.
Składniki na tortownicę 22cm:
SPÓD:
100g płatków owsianych
85g masła orzechowego
Sol
20g miodu
Płatki zmielić i następnie dodać resztę składników i ponownie wszystko zmielić za pomocą blendera lub robota kuchennego. Masa powinna wyjść lepiąca, jeśli taka nie jest należy dodać więcej masła orzechowego.
Masę przełożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie docisnąć palcami lub spodem szklanki. Spód umieścić w lodówce na czas przygotowania reszty ciasta.
KULECZKI PIERNIKOWE:
100g płatków owsianych
100g masła orzechowego
Szczypta soli
25g miodu
10g przyprawy do piernika
45g powideł
Wszystkie składniki ze sobą połączyć, ręcznie lub blenderem.
Z powstałej masy formować małe kuleczki wielkości orzecha laskowego. Kuleczki odłożyć na bok i przygotować masę jogurtową.
MASA JOGURTOWA:
20g agar agar lub 20g żelatyny
100ml wody
660g skyru
15g ksylitolu
25g miodu
Agar lub żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Jogurty umieścić w misce, dodać ksylitol, miód i rozpuszczony agar lub żelatynę, wszystko dokładnie wymieszać.
WYKONANIE:
Na spód wysmarować równomiernie 2 łyżki powideł śliwkowych, na to wylać masę jogurtową i dokładnie rozporowadzić. Powkładać w masę jogurtową kuleczki piernikowe (zostawić 12 na wierzch).
Ozdobić wierzch resztą kulek i schłodzić w lodówce przez minimum 4h najlepiej przez całą noc.
Nowy komentarz